Gotujemy & Smakujemy

Domowa Pizza

2



Samodzielnie wykonana pizza jest smaczna i na pewno ucieszy  Naszych gości podczas spotkania przy dobrym filmie ! :-) Na dodatek jest prosta w wykonaniu i wcale nie tak pracochłonna.

Masz chęć zrobienia takiej ?
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domową pizzę :)

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej;
1 torebeczka  drożdży w proszku;
pół szklanki wody ciepłej (nie gorącej !);
2 łyżki oleju (bądź oliwy - jak kto woli);
szczypta soli;

 
Składniki na sos:
2 łyżki oleju;
4 łyżki koncentratu pomidorowego;
1 łyżeczka soli;
1 łyżeczka cukru;
2 łyżeczki: ziół prowansalskich i oregano;

Dodatki na pizze:
Tak naprawdę wszystko zależy od Naszej wyobraźni. Ja wykorzystałam następujące składniki:
1 opakowanie salami;
4 jajka;
pół dużej cebuli;
mała papryka czerwona;
mała papryka żółta;
1 pomidor;
posiekany ser gouda (200 g)
posiekany ser mozarella (200 g)

 
Sposób wykonania:

1. Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z drożdżami w proszku. Dolewamy ciepłą wodę i ugniatamy. W międzyczasie dodajemy olej i szczyptę soli. Całość formujemy w kulkę i kładziemy w ciepłe miejsce na 20 minut. Warto przykryć całość ręczniczkiem.

Mamy czas na wykonania sosu i przygotowanie składników na pizze.

2. Sos:
Zrobienie sosu zajmie Nam dosłownie 5 minut. Wszystkie składniki po prostu dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. (Wskazówka: Nie bój się, że masz "za dużo" oleju w sosie - nie będziemy później smarować oliwą blachy!)

3. Przygotowanie składników na pizze:
Jaja gotujemy na twardo i kroimy w plastry.
Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na "suchej" patelni. Następnie cebulę kroimy w kosteczkę i także podsmażamy na patelni. Dzięki temu Nasza pizza nie zamieni się w ciapę, kiedy te dwa warzywa "puszczą soki" w trakcie pieczenia! Jedynie pomidor, którego też kroimy w małą kosteczkę można dodać do pizzy "na surowo". 


4. Pieczenie pizzy:
Gotowe ciasto rozgniatamy i rozprowadzamy po blasze, której nie smarujemy niczym! Cały tłuszcz jest w sosie!
Rozprowadzamy sos na całości. Sypiemy ser gouda i układamy resztę składników. Na sam wierzch sypiemy ser mozarella.
Piekarnik rozgrzewamy w temperaturze 200 st. i wkładamy pizzę na 20-25 minut.




Smacznego !

2 komentarze: Leave Your Comments

  1. Wygląda przepysznie z tymi wszystkimi dodatkami, zrezygnowałabym tylko z salami :) I myślałam, patrząc na pierwsze zdjęcie, że na wierzchu jest jajko sadzone :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Też czasami skusimy się na taką domową pizze;)

    http://modnystyl2013.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń