"Tym razem przepyszna śródziemnomorska sałatka :)
Latem niemalże codziennie na obiad szykuję sobie różna sałatki,
bardziej skomplikowane, mniej, ale zawsze.
Przede wszystkim nie czuje się po nich ciężko, są zdrowe do bólu, kolorowe
i przeeeeeepyszne :) :)" -> czytelniczka Ry Bka
Składniki:
Sałatka:
~ garść rukoli i roszponki (może być mieszanka sałat),
~ 4-5 plastrów sera brie,
~2-3 suszone pomidory z oleju,
~pół świeżego pomidora, lub 4 koktajlowe,
~1/4 papryki,
~5 oliwek,
~szczypiorek
Sos:
~1,5 łyżki oliwy,
~pół łyżki musztardy
~szczypta soli, pieprzu.
Wykonanie:
Sałaty płuczemy i pozostawiamy do wysuszenia
Pomidory, paprykę i szczypiorek kroimy w paski, ser na mniejsze kawałki.
Na talerzu układamy sałaty na nie pomidory, oliwki (ja użyłam nadziewane migdałami), ser paprykę
oraz szczypiorek ( nie koniecznie)
Szykujemy sos do sałatki, mieszamy wszystkie potrzebne składniki dość intensywnie
by stał się jednolity i kremowy. Chociaż myślę, że za sos mogłaby posłużyć sama łyżka oliwy :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz