Gotujemy & Smakujemy

Naleśniki ze świeżym szpinakiem

0
Składniki:

Ciasto:
~ 200g  mąki pszennej
~ 400 ml mleka
~ 2 jaja
~ szczypta soli
~ 125 ml oleju

Nadzienie:
~ 150g świeżego szpinaku
~ 2 ząbki czosnku
~ 50ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
~ szczypta soli i pieprzu
~ łyżka oleju lub oliwy z oliwek
~ parę łyżek startego parmezanu






Wykonanie:

Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera i usmażyć.

Nadzienie:
Szpinak opłukać pod wodą, wysuszyć. Olej wlać na patelnie i nagrzeć, dodać bardzo drobno posiekany czosnek i podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć, aż zmiekknie szpinak, zalać śmietaną (trzeba uważać aby się nie zważyła, można dodać łyżkę wody do śmietany, żeby tego uniknąć). Doprawić solą i pieprzem, ew. jeszcze świeżą bazylią.




Każdy placek posmarować dwoma łyżkami nadzienia posypać parmezanem (może też być inny ser) złożyć w trójkąt i podgrzewać na patelni bez dodatku tłuszczu).

Przepis nadesłany przez Pasjonatkę gotowania Ry Bkę :)
Ry Bka BLOG -> KLIK :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz