Ciasto:
~ 200g mąki pszennej
~ 400 ml mleka
~ 2 jaja
~ szczypta soli
~ 125 ml oleju
Nadzienie:
~ 150g świeżego szpinaku
~ 2 ząbki czosnku
~ 50ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
~ szczypta soli i pieprzu
~ łyżka oleju lub oliwy z oliwek
~ parę łyżek startego parmezanu
Wykonanie:
Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera i usmażyć.
Nadzienie:
Szpinak opłukać pod wodą, wysuszyć. Olej wlać na patelnie i nagrzeć, dodać bardzo drobno posiekany czosnek i podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć, aż zmiekknie szpinak, zalać śmietaną (trzeba uważać aby się nie zważyła, można dodać łyżkę wody do śmietany, żeby tego uniknąć). Doprawić solą i pieprzem, ew. jeszcze świeżą bazylią.
Każdy placek posmarować dwoma łyżkami nadzienia posypać parmezanem (może też być inny ser) złożyć w trójkąt i podgrzewać na patelni bez dodatku tłuszczu).
Przepis nadesłany przez Pasjonatkę gotowania Ry Bkę :)
Ry Bka BLOG -> KLIK :)
Ry Bka BLOG -> KLIK :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz